دانه های تخمه هندوانه ژاپنی خام به عنوان یک خوراکی خوشمزه و پرخاصیت شناخته می شود که ترکیب مواد مغذی، فیتوکمیکال ها و فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد.
تخم ها ی هندوانه اغلب هنگام خوردن میوه دور ریخته می شوند. در این مطالعه، دانههای سه رقم هندوانه (چارلستون گری، کریمسون شیرین و الماس سیاه) از نظر نزدیکی، مواد معدنی، فیتوکمیکالها، محتوای فنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
تجزیه و تحلیل تقریبی و غربالگری فیتوکمیکال ها با استفاده از روش های استاندارد انجام شد در حالی که محتوای مواد معدنی توسط اسپکتروفتومتری جذب اتمی تعیین شد.
فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH و سنجش Folin-ciocalteau به ترتیب برای تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای فنل کل استفاده شد. نتایج نشان داد که دانه های هندوانه دارای رطوبت در محدوده 7.40 – 8.50 درصد بودند.
چربی، 26.50 – 27.83٪؛ پروتئین، 16.33 – 17.75٪. فیبر، 39.09 – 43.28٪; خاکستر، 2.00 – 3.00٪؛ کربوهیدرات، 9.55 – 15.32٪ و ارزش انرژی 354.05 – 369.11 کیلو کالری / 100 گرم.
دانهها همچنین حاوی مواد معدنی قابلتوجهی (کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم، پتاسیم و روی) بودند که پتاسیم (3.40-3.5 میلیگرم در 100 گرم) بیشترین و Na (0.07 – 0.08 میلیگرم در 100 گرم) کمترین مقدار را داشتند.
بازدارندگی DPPH% بین 59.88-94.46% بازدارندگی با معادل trolox 82.59-130.29 میکرومولار بر گرم بسته به نوع متفاوت بود. ساپونین ها، تانن ها، گلیکوزیدهای تری ترپنوئیدی و آلکالوئیدها در همه نمونه ها وجود داشت.
دانههای شیرین زرشکی دارای بالاترین میزان فنل کل (5416 میلیگرم GAE/100 گرم)، پس از آن الماس سیاه (3949 میلیگرم GAE/100 گرم) و کمترین، خاکستری چارلستون (1494 میلیگرم GAE/100 گرم) بودند.
به طور مشابه، شیرینی زرشکی دارای بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی بود، پس از آن الماس سیاه و در آخر، خاکستری چارلستون قرار گرفتند.
یافته های حاضر نشان می دهد که تخمه هندوانه به عنوان منبع قابل توجهی از مواد مغذی در رژیم غذایی است و ممکن است به دلیل داشتن فیبر، مواد معدنی، دارای مزایای سلامتی و اقتصادی باشد.
هندوانه یک محصول میوه، گیاهی علفی و خزنده از خانواده cucurbitaceae است. به طور عمده از طریق بذر تکثیر می شود و در مناطق گرم به بهترین وجه رشد می کند.
این گیاه گرمسیری است و برای رشد مطلوب نیاز به آفتاب زیاد و دمای بالای 25 درجه سانتیگراد دارد. هندوانه در یک خاک حاصلخیز زهکشی شده با طبیعت نسبتاً اسیدی به بهترین وجه رشد می کند.
می توان آن را در امتداد نواحی ساحلی غنا، منطقه جنگلی و به ویژه در امتداد بستر رودخانه در مناطق ساوانای شمالی رشد داد.